Krakau

De stad Krakau

Krakau is een stad in het zuiden van Polen gelegen aan de rivier de Wisła.
Deze belangrijke cultuurstad is ontstaan rond een burcht op de heuvel “Wavel” welke door de Poolse koning Casimir III (Casimir de Grote) gebouwd is.
Deze burcht was tot het einde van de 17e eeuw de koninklijke residentie.

Ook op deze Wavel heuvel bevind zich de Wawelkathedraal welke rond 1320–1364 gebouwd werd. Hier zijn de Poolse koningen gekroond en ook begraven.

Een andere bekende toeristische attractie op de Wavel heuvel is De Drakengrot of Smocza Jama, de beroemdste grot in Polen.
De grot werd voor het eerst in de 13e eeuw genoemd en bevindt zich onder de heuvel.

Het verhaal gaat dat daar in de Middeleeuwen een draak woonde die elke dag gevoerd werd met vee (schapen en varkens). Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen. De schoenmaker Skuba durfde het aan. Hij slachtte een schaap, vulde dat met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de Wisła. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van een draak, genaamd Smok Wawelski.

Het oude centrum van Krakau, ook wel “Stare Miasto” genoemd, bevind zich direct naast de Wavel heuvel.
Het is 1 van de beroemdste oude wijken in heel Polen en deze oude middeleeuwse stad was 1 van de eerste wijken welke in zijn geheel toegevoegd werd aan de World Heritage List van de Unesco.

Stare Miasto, het centrum van de stad Krakau heeft de diverse oorlogen ongeschonden doorstaan en is derhalve historisch zeer interessant. De oudste nog bestaande gebouwen (in Ulica Kanonicza) stammen uit het begin van de 13e eeuw, de Sint-Andreaskerk is zelfs uit 1098. De rest van de bebouwing is in de verschillende eeuwen daarna gebouwd en/of verbouwd, hetgeen veel verschillende bouwstijlen bijeen brengt. Er zijn vooral veel gebouwen in renaissancestijl.

Het middelpunt van Stare Miasto is Rynek Główny (Grote Markt). Het plein is in de 13e eeuw ontworpen en meet ongeveer tweehonderd bij tweehonderd meter.
Op en rond dit grote plein staan een groot aantal beroemde gebouwen, zoals de Mariakerk (Kosciół Mariacki), de Raadhuistoren (Ratusz), de Lakenhal (Sukiennice) en de Kerk van Sint-Adalbert (Św. Wojciech).
Dit plein word doorkruist door de zogenaamde Koninklijke Route (Pools: Droga Królewska). Deze route die tot 1734 werd afgelegd bij ceremoniële intochten, kroningen en begrafenissen begint bij de Florianuskerk in de wijk Kleparz ten noorden van de Oude Stad en eindigt bij kasteel Wawel. De route loopt langs Barbakan en de Florianuspoort en door ulica Floriańska, het centrale plein Rynek Główny, ulica Grodzka, ulica Senacka en ulica Kanonicza. Langs de route staan talrijke monumenten.

De Barbakan en Florianuspoort zijn samen met een klein stukje stadsmuur, de enig bewaard gebleven delen van de oude verdedigingswerken welke vanaf de middeleeuwen rond het oude centrum liepen.
Deze verdedigingswerken zijn in de 19e eeuw verwijderd en vervangen door een prachtig stadpark “Planty”.

De wijk Kazimierz

Een andere historisch belangrijke wijk in Krakau is Kazimierz, de joodse wijk van de stad.
Vanaf de 14e eeuw tot aan de Holocaust, woonden hier vele duizenden joden, wat ook terug te zien is in de hoeveelheid synagogen in de wijk.

Na de tweede wereld oorlog raakte de wijk in verval. Maar na de val van de Volksrepubliek Polen (1989) herleefd de belangstelling voor Kazimierz als joods centrum weer. Sinds 1988 wordt jaarlijks het Joods Cultureel Festival georganiseerd. Een aantal joden is teruggekeerd uit Israël en de Verenigde Staten naar Kazimierz. Begin 21e eeuw is er een bloei van joodse horeca in ulica Szeroka en van niet joodse vooral rond Plac Nowy.

De wijk Podgórze

Podgórze, is nog zo’n historische wijk voor Krakau. Dit was namelijk tussen 1941 en 1943 de Getto van Krakau.
In die periode werden hier 15 Duizend joden bijeengepakt door de nazi’s in een gebied waarin voorheen 3.000 mensen woonden.
Het gehele gebied werd ommuurd en er kwamen vier bewaakte poorten.
Momenteel herinneren alleen nog enkele fragmenten van deze muur aan deze Getto, diverse gedenkplaten versprijd door de voormalige getto, de apotheek van Tadeusz Pankiewicz (Apteka Pod Orlem) en het “monument met de lege stoelen” op het “Plac Bohaterow Getta” plein (Helden plein).

Reacties zijn gesloten.