Top 10: Zweeftorens e.d.

Naast droptowers zijn zweeftorens (starflyers) ook een favoriet attractietype van mij. En ik heb er dan ook al een aantal mogen doen in pretparken en op kermissen.

Hier volgt mijn top 10 zweeftorens.
Eventuele uitleg, foto’s en video’s volgen later.

 1. Rocket – Goetzke (Duitse kermis); Funtime (Ombouw van Starflyer)
  Een heel erg vette ombouw van een bestaande starflyer. Met gondels die over de kop kunnen en daardoor zorgen voor een heel erg heftige ervaring. O.a. gedaan in Dusseldorf (DE)
 2. Mission Space – Kroon (Nederlandse kermis); KMG Mission Space
  Een variant op het Starflyer thema is deze grootste mobiele attractie ter wereld, gebouwd door de Nederlandse attractie bouwers van KMG uit Neede. O.a. gedaan in Enschede en Hengelo.
 3. Eclipse – Grona Lund; Funtime Starflyer
  Op het moment dat ik deze starflyer voor het eerst gedaan had, was het met z’n hoogte van 121m de hoogste starflyer ter wereld. Dit zorgde voor een schitterend uitzicht over Stockholm en omgeving.
 4. HimmelskibetTivoli Gardens; Funtime Starflyer
  Een van de hogere starflyer modellen die ik heb mogen doen (80m) en op een geweldige mooie locatie midden in het centrum van de stad Kopenhagen.
 5. Around The World XXL – J. vd. Beek (Nederlandse kermis); Funtime Starflyer
  Momenteel nog de hoogste starflyer in Nederland, staat veel op de grotere kermissen en festivals.
  O.a. gedaan op de Zwarte Cross.
 6. Sky Dance – Nulken (Duitse kermis); Eigenbouw
  Dit was de eerste starflyer welke door J. vd. Beek zelf gebouwd is. Na enkele jaren, werd deze al door Nulken over gekocht en verhuisde van Nederland naar Duitsland. O.a. gedaan in Bremen, Hamburg
 7. Alex Airport – Goetzke (Duitse kermis); Funtime Starflyer
  Dit was een van de eerste starflyers welke in een bepaald thema gestoken werden. Ik heb deze toren in luchtvaart thema zeker 1 keer mogen doe op een duitse kermis, maar welke dat was is mij onduidelijk.
 8. Around The World – J. vd. Beek (Nederlandse kermis); Eigenbouw
  Een van de vele zelfbouw starflyers welke de afgelopen jaren door J. vd. Beek gebouwd zijn. Om welke versie het gaat is mij totaal onduidelijk. O.a. gedaan in Hengelo, Tilburg en Nordhorn (DE)
 9. Flying Machines – Blackpool Pleasure Beach
  Een van de eerste zweefmolens ooit gemaakt (1904), ontworpen en gebouwd door Sir Hiram Maxim.
  En NU de oudste nog operationele attractie in het Britse Blackpool Pleasure Beach.
 10. Golden Zephyr – Disney’s California Adventure
  Dit is een moderne versie van de klassieke zweefmolen, zoals deze in Blackpool staat. Deze toren is gebouwd in 2001 door de amerikaanse fabrikant Morgen

Reacties zijn gesloten.