
Op vrijdag 18 september vlieg ik met Transavia van Eindhoven naar Krakau.
Vertrek Eindhoven (Eindhoven Airport): 18:30uur
Aankomst Krakau (Airport Johannes Paulus II Kraków-Balice): 20:15uur
Vluchtduur: 01u45m
Vliegtuig: Boeing 737-8K2
Eindhoven Airport
Eindhoven Airport ligt aan de westkant van Eindhoven, tussen Best en Veldhoven. Vanaf 1932 word op deze locatie al gevlogen, al was het toen nog wel vanaf een grasbaan.
In de 2e wereldoorlog werd het vliegveld door de Duitsers snel omgevormd tot een professioneel vliegveld met drie geplaveide startbanen.
Na de oorlog kwam het vliegveld in gebruik bij de Koninklijke Luchtmacht, maar ook de burgerluchtvaart bleef gebruik maken van het vliegveld.
In 1984 werd op het civiele deel van het veld een aankomst- en vertrekhal gevestigd. En in 2002 startte Ryanair met haar eerste lijndienst, naar Londen Stansted. Met deze lijndienst werd een begin gemaakt aan de ontwikkeling van Eindhoven Airport tot de grootste regionale luchthaven van Nederland. In 2005 volgde de opening van het nieuwe luchthavengebouw met in 2013 een verdere uitbreiding.
Eindhoven Airport is vanaf Station Eindhoven Centraal bereikbaar via de HOV-lijn 401, de aanvullende AirportShuttle lijn 400 en lijn 10 van Hermes.

Airport Johannes Paulus II Kraków-Balice
De internationale luchthaven van Kraków-Balice ligt op tien kilometer ten westen van het centrum van Kraków en is na de luchthaven van Warschau, de grootste luchthaven van Polen.
Het vliegvel opende in 1964 en kreeg in 1995 zijn huidige naam.
Het vliegveld is goed bereikbaar met bus en trein.
Bij de hoofdingang ligt een busstation en het treinstation Krakow Lotnisko, waarvandaan om het half uur pendeltreinen vertrekken naar het centrale station van Kraków (Kraków-Glowný). Een rit met de trein van en naar het vliegveld duurt ongeveer 17 minuten.

Transavia
Transavia is een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, die voornamelijk charter- en lijnvluchten uitvoert vanaf o.a. Eindhoven Airport maar ook Schiphol.
Transavia werd eind 1965 opgericht door een Belgische en een Schotse particulier onder de naam Transavia Limburg N.V. en had destijds Maastricht Aachen Airport als thuisbasis.
Transavia maakt onderdeel uit van de Air France-KLM-groep
Sinds de jaren 80 vliegt Transavia voornamelijk nog met Boeing 737 vliegtuigen. Sinds eind november 2019 zijn het bijna allemaal 737-800 modellen. De nog aanwezige 737-700 modellen worden uitgefaseerd.
De Boeing 737-800 kan tussen de 150-189 passagiers vervoeren.