Rutschebanen, de oudste operationele achtbaan van Europa

Het bekende Tivoli Gardens pretpark, midden in Kopenhagen, heeft met hun houten achtbaan “Rutschebanen“, niet alleen de oudste nog operationele achtbaan van Europa, maar ook een van de oudste achtbanen ter wereld. Deze baan is geopend in 1914.

Er is alleen nog een houten achtbaan in Australië (Scenic Railway uit 1912 @ Luna Park in Melbourne) en een houten achtbaan in de Verenigde Staten (Leap The Dips uit 1902 @ Lakemont Park in Pennsylvania) die ouder zijn.
Deze laatste baan is dan momenteel even niet operationeel sinds 2017, maar zal na een renovatie in 2019 weer terug open gaan

Het uniek aan Rutschebanen in Kopenhagen is, is dat het nog een van de weinige operationele achtbanen ter wereld is, met een zogenaamde brakeman aan boord van elke trein.
Dit is een man die vanuit de trein de remmen bediend, terwijl dat bij de meer moderne achtbanen juist gebeurd dmv remmen op de baan ipv aan de trein. Hierdoor zijn de zogenaamde Brakemen niet meer nodig.
Dit is o.a. te zien bij Rutschebanen in het vlakbij gelegen Bakken pretpark.
Hier is enkele jaren geleden de gehele baan geupdate, waarbij de oude treinen vervangen zijn door moderne treinen samen met moderne remmen op de baan zelf. Een brakeman op de trein was daardoor niet meer nodig.
Helaas is hierdoor wel de klassieke uitstraling verdwenen

Reacties zijn gesloten.