Nacht van de forten

St. Michielsfort in Šibenik

De derde editie van het Europese evenement, de Nacht van de Forten, dat drie jaar geleden werd gelanceerd door de Kroatische kuststad Šibenik, zal plaatsvinden op vrijdag 10 mei in meer dan 40 steden in zes landen.

Het project wordt gezamenlijk uitgevoerd door de openbare instelling Cultuurfort Šibenik, de stad Karlovac, de steden Banja Luka en Trebinje in Bosnië en Herzegovina, en de Montenegrijnse gemeenten Bar en Ulcinj.

Het idee is om forten, wallen en kastelen in Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Tsjechië, Montenegro, Servië, Slovenië en Oekraïne met elkaar te verbinden en het culturele en toeristische aanbod in Europese steden met vestingerfgoed te verbeteren.

De Nacht van de Vestingen wordt in alle deelnemende steden tegelijkertijd gehouden. In Kroatië wordt het evenement, naast Šibenik, gehouden in Hvar, Kraljevica, Bribir, Osijek, Dubrovnik, Brod na Kupi, Vrana bij Pakoštane, Buje, Svetvinčenat, Ogulin, Zadar, Klis, Trogir, Makarska, Omiš, Novigrad, Duga Resa, Tkon, Pag, Ozalj, Vrgorac, Slavonski Brod, Bakar, Preko, Trakošćan, Korčula, Desinić, Varaždin, Našice en Karlovac.

Het evenement werd voor het eerst gehouden in Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro in 2022 als resultaat van het gezamenlijke Europese project FORTITUDE. De afgelopen twee jaar heeft het programma’s op meer dan 45 vestingwerken in zes landen met elkaar verbonden en gepromoot.

Eén van de doelstellingen van dit project is het vergroten van het bewustzijn van het potentieel en het belang van cultureel erfgoed als generator van cultureel toerisme.

Bron: CroatiaWeek

Fort Barone in Šibenik
Fort van Klis (vlakbij Split)

Reacties zijn gesloten.