Het eiland Mali Brijuni opent na bijna 120 jaar de deuren voor bezoekers

Na bijna 120 jaar is Mali Brijuni, het onbewoonde Noord-Kroatische eiland dat deel uitmaakt van de Brijuni-eilanden, eindelijk toegankelijk voor bezoekers. De infrastructuur, oude militaire gebouwen en de omgeving van het Nationaal Park Brijuni zijn gerenoveerd met een nieuw project.

Een groot openluchtmuseum

Mali Brijuni, het ‘broertje’ van Veliki Brijuni, is in september geopend voor bezoekers. Het militaire fort uit Minor, het zomerpodium van het Ulysess theater, is nu beschikbaar voor rondleidingen van één dag. Het hele Mali Brijun dient als een groot openluchtmuseum.

“Het Museum van Stenen, het Museum van Geologie en het Museum van vestingwerken uit de Oostenrijks-Hongaarse tijd dragen allemaal bij aan het vergroten van de betekenis van Mali Brijun”, vertelde toeristengids Branka Biloš.

Het project “New Look of Brijuni” werd medegefinancierd door Europese fondsen. De werkzaamheden zouden in januari volgend jaar zijn afgerond.

Excursies voor 2024 beginnen in het voorjaar

“We hadden een tekort aan mankracht en dat hebben we nog steeds, maar daarom hebben we gewacht met het opstarten van het seizoen, want om dit alles tot leven te laten komen, hebben we ook een horecagelegenheid nodig, wat betekent dat we horecaprofessionals nodig hebben, die we helaas niet hadden. Dus we hebben bekwaam personeel nodig, opleiders. We zijn erin geslaagd om alles te organiseren en op dit moment gaat alles goed”, zei Reanna Brajković Relić, de woordvoerder van het Brijuni Nationaal Park.

De belangstelling is nu al groot. “Wat me blij maakt is dat er inderdaad veel lokale bewoners zijn, wat ook een beetje ons doel was. Het weer is ons dit jaar echt goed gezind; september en oktober zijn tot nu toe prachtig geweest. Zolang het weer meewerkt, gaan we door met de excursies”, voegde Brajković Relić toe.

Voor de verbinding met het eiland wordt een nieuwe catamaran “Mali Brijun” met een capaciteit van 150 passagiers in gebruik genomen. Het werd volledig door lokale bedrijven in Pula gebouwd. Het schip heeft geen roer maar wordt bestuurd door 2 propellers die 360° kunnen draaien.

Bron: https://www.facebook.com/groups/kroatieforum/posts/2604108356436153/

Reacties zijn gesloten.