9 plaatsen in Istrië die je (als nieuwkomer) moet bezoeken

Istrië is een prachtig schiereiland in Kroatië dat bekend staat om zijn prachtige kustlijn, charmante stadjes, pittoreske landschappen en heerlijke keuken.
Het is een populaire bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een mix van cultuur, geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Wij bespreken enkele van de bestemmingen, vooral voor wie hier voor het eerst komt. Uiteraard is er nog heel wat meer dan deze plaatsen.

Rovinj

Rovinj is een van de mooiste en charmantste stadjes in Istrië, met een prachtige oude stad die op een heuvel ligt en uitkijkt over de zee. Het is een populaire bestemming voor toeristen, maar het slaagt er nog steeds in om zijn authentieke charme te behouden. Wandel door de smalle straatjes en steegjes, bezoek de schilderachtige haven, en klim naar de top van de klokkentoren van de Sint-Eufemiakerk voor een prachtig uitzicht…

Pula

Pula is de grootste stad in Istrië en de thuisbasis van enkele van de meest indrukwekkende oude Romeinse ruïnes in Kroatië. De beroemdste bezienswaardigheid is de Pula Arena, een ongelooflijk goed bewaard gebleven amfitheater uit de 1e eeuw.
Andere opmerkelijke sites zijn de Tempel van Augustus en de Boog van de Sergii. De stad heeft ook een levendige eet- en met talrijke restaurants en bars die traditionele Istrische gerechten serveren.

Motovun

Motovun is een klein stadje op een heuveltop dat bekend staat om zijn prachtige uitzicht over het omringende landschap. De stad is omgeven door wijngaarden en is beroemd om zijn truffels, waardoor het een populaire bestemming is voor fijnproevers. Maak een wandeling langs de stadsmuren, bezoek de Gotische klokkentoren en verken de kronkelende straatjes en steegjes.

Poreč

Poreč is een andere populaire bestemming in Istrië, met een prachtige oude stad en een prachtige kustlijn. De beroemdste bezienswaardigheid in de stad is de Eufrasiusbasiliek, een UNESCO werelderfgoed dat dateert uit de 6e eeuw.
Andere opmerkelijke bezienswaardigheden zijn het Romaanse Huis en het Istrische Raadhuis. Poreč is ook de plek met enkele van de beste stranden in Istrië, waaronder de Blue Lagoon en Zelena Laguna.

Nationaal Park Brijuni

Het Nationaal Park Brijuni is een groep eilanden voor de westkust van Istrië. De eilanden staan bekend om hun natuurlijke schoonheid en wilde dieren en hun culturele erfgoed. Bezoekers kunnen het safaripark bezoeken waar verschillende exotische dieren leven.

Vodnjan

Vodnjan is een charmant stadje gelegen in het zuidwestelijke deel van Istrië en wordt omgeven door weelderig groen, wijn- en olijfgaarden. De stad staat bekend om haar rijke culturele erfgoed, waaronder haar goed bewaarde middeleeuwse architectuur, kerken en monumenten.
De beroemdste bezienswaardigheid van de stad is de kerk van St. Blasius, waar de gemummificeerde resten van verschillende heiligen liggen, waaronder St. Nicolosa Bursa en St. Maria van Egypte. De kerk herbergt ook een waardevolle collectie relikwieën, boeken en kunstwerken. De smalle straatjes en oude stenen huizen geeft het charme.

Grožnjan

Net als Motovun is Grožnjan een ander prachtig stadje op een heuvel op het schiereiland dat bekend staat om zijn rijke culturele erfgoed en wordt vaak genoemd als de “stad van de kunstenaars” vanwege de levendige kunstscene. Een van de meest opvallende kenmerken van Grožnjan is de middeleeuwse architectuur, met smalle straatjes, oude stenen huizen en gebouwen in gotische stijl.
Op het hoofdplein van de stad bevinden zich talrijke kunstgaleries, boetieks en ateliers, waar het werk van lokale kunstenaars en ambachtslieden wordt getoond.
Grožnjan staat ook bekend om zijn muziekscene en organiseert elk jaar een bekend jazzfestival, dat elk jaar musici uit de hele wereld aantrekt. De muziekschool van de stad staat hoog aangeschreven en heeft veel getalenteerde musici voortgebracht. Het heeft ook een prachtig panoramisch uitzicht op het omringende platteland waardoor het een populaire bestemming is voor natuurliefhebbers liefhebbers en wandelaars.

Buzet

Buzet is een klein stadje gelegen in het hart van Istrië en ligt op een heuveltop, omgeven door schilderachtige glooiende heuvels, wijngaarden en olijfgaarden. Buzet wordt vaak aangeduid als de “stad van de truffels” vanwege de overvloed aan de vruchten van deze zeer gewaardeerde schimmel in de omringende bossen. Een van de belangrijkste attracties van Buzet is het rijke culturele en historisch erfgoed.
Bezoekers kunnen ook de vele musea van de stad verkennen, zoals het Museum van de regio Buzet, dat de geschiedenis en het culturele erfgoed van het gebied toont. Buzet staat ook bekend om zijn eten en wijn en heeft vele geweldige plekken die lokale specialiteiten aanbieden zoals truffels, Istrische pršut en zelfgemaakte pastagerechten. Bezoekers kunnen ook genieten van het proeven van de uitstekende wijnen die in de regio worden geproduceerd, zoals de Malvasia en Teran.

Bale

Bale is gelegen in het zuidwestelijke deel van het Istrische schiereiland en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De belangrijkste attractie van de stad is het paleis Soardo-Bembo, een goed bewaard gebleven gebouw in renaissancestijl dat nu dienst doet als museum.
Bezoekers kunnen ook de vele kerken bezoeken, zoals de kerk van St. Julian, die dateert uit de 16e eeuw. Een van de belangrijkste kenmerken van Bale is de traditionele Istrische architectuur, met smalle straatjes, oude stenen huizen en charmante pleinen. De stad heeft een ontspannen en relaxte sfeer en is aantrekkelijk voor liefhebbers van het buitenleven.

Bron: Croatia Week / Kroatië Forum

Reacties zijn gesloten.