Twee Boeings missen elkaar op haar na op vliegveld New York: ‘Shit!’

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) gaat een onderzoek starten naar een bijna-ongeluk op het vliegveld van New York afgelopen vrijdag. Een startende Boeing 737 van Delta Air kon net op tijd remmen voor een taxiënde Boeing 777 van American Airlines die de baan overstak. Het scheelde slechts 90 meter.

Een ramp met honderden doden kon worden voorkomen omdat luchtverkeersleiders op het vliegveld John F. Kennedy International Airport op tijd konden ingrijpen, meldt CNN.

“Shit!”, was er te horen over de boordradio. “Delta 1943 breek start af! Delta 1943 breek start af!”

De piloten van het Delta-toestel, een 737-900 met bestemming de Dominicaanse Republiek, volgde de aanwijzing onmiddellijk op. In het vliegtuig zaten 145 passagiers en zes bemanningsleden.

Verkeerde startbaan

Het American Airlines-toestel, dat zou vertrekken naar Londen, was mogelijk op weg naar een verkeerde startbaan. Een van de piloten vroeg zich na het incident af of ze iets fout hadden gedaan. “We hadden toestemming om over te steken, klopt dat?”

Een luchtverkeersleider antwoordde daarop dat er nog wel naar het radiogesprek teruggeluisterd zal moeten worden, ‘maar het was de bedoeling dat je zou vertrekken vanaf baan 4 links, maar jij koos baan 31 links’. De audiogesprekken zijn hieronder terug te luisteren.

Bron: Twee Boeings missen elkaar op haar na op vliegveld New York: ‘Shit!’ (msn.com)

Reacties zijn gesloten.