Pretparken & Kermissen

Ik ben al vele jaren  gek op het maken van ritjes in achtbanen. Ik heb dan ondertussen (2018) ook al ruim 300 verschillende banen gedaan, van groot tot klein en jong tot oud. Deze achtbanen staan in pretparken in Amerika en Europa, maar ook op kermissen in Duitsland en Nederland.

Maar wanneer is deze liefhebberij voor mij dan begonnen?

Ik was hoogstwaarschijnlijk 3 a 4 jaar oud toen ik mijn eerste ritje in een achtbaan gemaakt heb.
Dit is mogelijk in de Avonturenslang in Hellendoorn geweest of de Keverbaan in Slagharen.
Beide achtbanen waren al toegankelijk voor kleinere kinderen en wij kwamen hier in die tijd bijna jaarlijks.
Avonturenpark Hellendoorn vaak met het jaarlijkse schoolreisje en Ponypark Slagharen met de familie.

Na deze eerste achtbanen volgden in de volgende jaren ook alle andere aanwezige achtbanen in deze parken, waaronder mijn eerste loopingcoaster (Looping Star in Slagharen). Hierna duurde het helaas nog wel een tijdje voordat er weer nieuwe pretparken en achtbanen gedaan konden worden. We gingen in die jaren die volgden namelijk wel op vakantie naar het buitenland, maar we deden daarbij nauwelijks pretparken aan.
Pas in de loop van de jaren 80 volgde voor mij, mijn eerste buitenlandse achtbaan, dit was in het kleine Duitse pretparkje Fort Fun. In de jaren 90 volgenden er nog vele andere pretparken in Duitsland, zoals het Eifel Park, Panorama Park, Europa Park en Warner Bros Movie World. Hier zijn we tijdens onze vakanties dan ook regelmatig geweest.

Six Flags Holland en de VS

Al met al heb ik in de eerste 20 jaar van mijn leven nog niet echt veel rollercoasters mogen doen. Het waren er volgens mij nog lang geen 50 stuks. Maar dit aantal steeg na de eeuwwisseling snel nadat in de polder Six Flags Holland opende, met zijn voor Europese begrippen indrukwekkende achtbaancollectie.
En in 2002 volgde mijn eerste pretpark in Amerika, namelijk Paramount’s Great America. Ook dit park had een groot aantal geweldig mooie achtbanen, waarvan ik enkele types zelfs helemaal nog niet kende (stand-up & flying).

Na deze eerste USA trip zouden later nog 2 andere trips volgen naar de overkant van de plas (West-kust & Florida), om daar ook meerdere pretparken te bezoeken en tientallen nieuwe coasters te doen.
Maar ook binnen Europa zat ik niet stil. Hier heb ik ondertussen vele parken mogen bezoeken in onder andere Italië, Spanje, England, Frankrijk en Zweden.

Coasters op kermissen en andere events

Hier in Nederland stellen de kermissen helaas niet veel voor qua achtbanen, maar gelukkig hebben e in buurland Duitsland, daar minder problemen mee. Duitsland staat er namelijk om bekend dat ze de grootste transportabele achtbanen ter wereld over hun kermissen hebben reizen.
De eerste Duitse kermissen die ik eb mogen bezoeken, waren de kermissen in Gronau en Nordhorn, hier net over de grens. Maar ook daar stelde het coaster aanbod niet veel voor. Maar dat Duitsland wel grotere coaster had op hun kermissen, wist ik dankzij een jongeren event in Utrecht (Megafestatie), waar de Thriller eenmalig langs mocht komen.
Uiteindelijk ben ik ook al een aantal keren op grotere Duitse kermissen geweest, waar deze grote coasters regelmatig komen. Het gaat hierbij om de kermissen in o.a. Bremen, Hamburg, Herne en Düsseldorf.
Het beroemde Oktoberfest in München staat nog altijd op mijn verlanglijstje voor een bezoek.

Hopelijk zullen er in de toekomst nog vele nieuwe parken, kermissen en rollercoasters gedaan mogen worden.

Mijn Favoriete Fabrikant: Bolliger & Mabillard

Ondanks dat ik al vele coasters heb mogen doen van verschillende fabrikanten, springen de coasters van 1 fabrikant er over het algemeen toch bovenuit. Dit zijn de coasters welke door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard gebouwd zijn.
Deze banen bieden zo’n geweldige algehele rit ervaring en zijn zo extreem soepel, dat ze niet voor niets de titel “Rolls Royce onder de coasters” gekregen hebben.
Daarom heb ik voor deze bouwer en de coasters die ik van hen gedaan heb een eigen pagina opgezet, welke je hier kunt vinden: BM-list.oldehanhoff.nl

De informatie op de komende pagina’s is voornamelijk afkomstig van rcdb.com, wikipedia.org en coasterpedia.net.

Reacties zijn gesloten.