Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is een museum aan de Westermarkt 20 in Amsterdam ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.
Het museum is gebouwd rond hun onderduikadres het Achterhuis aan Prinsengracht 263 waar Anne Frank haar beroemde dagboek Het Achterhuis schreef.

De familie Frank

In juli 1933, een half jaar nadat Adolf Hitler in Duitsland aan de macht gekomen was, vluchtte Frank (die Joods was) naar Nederland om te ontkomen aan het toenemende antisemitisme in nazi-Duitsland. In Amsterdam richtte hij met behulp van zijn zwager Erich Elias een filiaal van Opekta op: N.V. Nederlandsche Opekta Mij. Het bedrijf verkocht pectine. Eind december kwamen ook zijn vrouw en dochter Margot naar Amsterdam, Anne Frank volgde in februari 1934.

Het gezin woonde aan het Merwedeplein in Amsterdam, in een nieuwbouwwijk aan de zuidkant van de stad, waar zich ook veel andere Duits-joodse vluchtelingen vestigden. Otto bouwde een klein team van medewerkers op dat onder meer bestond uit Johannes Kleiman, Victor Kugler, Miep Gies en Bep Voskuijl, die op kantoor werkten en Beps vader, Johannes Voskuijl, die in het magazijn van het bedrijf werkte. Het bedrijf verhuisde in 1940 van het Singel naar Prinsengracht 263.

 In de loop van 1942 werd begonnen met het inrichten van een schuilplaats op de eerste en tweede verdieping van het achterhuis, en op 6 juli dook het gezin Frank er onder. Op 13 juli volgde het gezin Van Pels (in het dagboek van Anne Frank de familie Van Daan genoemd), en in augustus werd een draaikast aangebracht die de toegang tot de onderduikruimte moest verbergen. In november dook Fritz Pfeffer, een kennis van Otto Frank, er ook onder. Slechts 4 medewerkers van Opekta waren op de hoogte van de aanwezigheid van de onderduikers. Op de begane grond van het achterhuis bevond zich het magazijn, en de onderduikers moesten daarom overdag heel stil zijn om hun aanwezigheid niet te verraden.

Het Anne Frank Huis staat in de schaduw van de Westertoren. In Annes dagboek is te lezen welke belangrijke rol de toren heeft gespeeld in haar onderduikperiode in het achterhuis.

Op 4 augustus 1944 viel Oberscharführer Karl Silberbauer met vier Nederlandse helpers het pand binnen, na een telefonische tip. Er was sprake van verraad van de familie Frank. Alle onderduikers werden gearresteerd, evenals twee helpers, Victor Kugler en Johannes Kleiman. Het dagboek van Anne Frank werd gered door Franks medewerksters Bep Voskuijl en Miep Gies.

Het Achterhuis als museum

Otto Frank, de enige overlevende uit de familie Frank, keerde na de oorlog terug en zette zijn bedrijf Opekta weer voort op het adres Prinsengracht 263, maar trok zich in 1953 hieruit terug.

Het Achterhuis opende in 1960 als museum, nadat het eind jaren 50 aan de Anne Frank Stichting was geschonken door de oorspronkelijk eigenaar.

In de loop van de jaren is het museum verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid. Want met bezoekers aantallen van meer dan 1 miljoen, was het oorspronkelijke museum veels te klein. De laatste verbouwing werd in april 2017 gestart en in november 2018 geopend. Dankzij de nieuwe indeling kruisen bezoekersstromen elkaar niet, wat voor een betere doorloop zorgt.

60-jarig bestaan

In mei 2020 bestaat het Anne Frank Huis 60 jaar. Op dit moment is het museum vanwege de coronacrisis gesloten. De stichting voelde zich daardoor genoodzaakt het publiek te verzoeken om extra donaties, doordat er nu geen inkomsten zijn en omdat ze geen subsidies krijgen van het rijk of de stad Amsterdam.

Reacties zijn gesloten.