Kreta is het grootste van de Griekse eilanden, en is in grootte het vijfde eiland in de Middellandse Zee. Het eiland vormt, samen met een paar kleine nabijgelegen eilanden, tevens de zuidelijkste van de dertien Griekse regio’s.
Door de gunstige ligging tussen de kusten van Klein-Azië, Cyprus, Egypte en Syrië heeft Kreta, dat ook wel bekend is onder de Venetiaanse benaming Candia, een lange geschiedenis als centrum van de zeehandel. Tussen 1600 en 1400 v.Chr. bereikten de Kretenzers door die ligging een hoog beschavingspeil, dankzij hun heerschappij die op zeemacht berustte.
Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is Chersonissos uitgegroeid tot een belangrijk toeristencentrum van Kreta.
Wat doorgaans Chersonissos genoemd wordt, is eigenlijk het gedeelte van de plaats achter het haventje, Limenas Chersonissou (Λιμένας Χερσονήσου). Hoger in de heuvels ligt het oude gedeelte van Chersonissos, Ano Chersonissos (Ανω Χερσόνησος). Dit gedeelte is weliswaar ook toeristisch, maar is beduidend rustiger. Het laaggelegen gedeelte, Limenas Chersonissou, trekt veel toeristen. De hoofdstraat is een lange strip met veel bars, discotheken, (souvenir)winkeltjes en restaurantjes. De plaats is sterk ingesteld op het nachtleven. Veel horecaondernemingen hebben een Nederlandse uitstraling en Hollandse namen.
En over dit nachtleven is er enkele jaren geleden een serie op tv geweest waarin acht hagenezen gevolgd worden die naar Chersonissos gaan om daar te feesten en te genieten van hun prachtige villa, Oh Oh Cherso.
In het introfilmpje horen en zien we de intromuziek en -footage van Oh Oh Cherso.
Maar naast de toeristen die voor zon, zee en zuipen naar Kreta komen, trek het eiland ook veel toeristen die voor cultuur en natuur komen.
Zo is er o.a. het beroemde Paleis van Knossos te vinden, een Minoïsch paleis dat zo’n 4000 jaar geleden gebouwd is. Dit is waarschijnlijk het paleis van de legendarische koning Minos geweest.
De mythe van het monster Minotaurus dat leefde in het labyrint van dit paleis en gedood werd door de Atheense koningszoon Theseus stamt uit deze tijd.
Ook de liefhebbers van natuurschoon kunnen op Kreta goed terecht. Het bekendste voorbeeld is de Samariakloof, welke sinds 1962 een nationaal park is, omdat er bijzondere planten groeien en zeldzame dieren leven, zoals de bedreigde Kri-Kri-geit.
In de kloof ligt het dorpje Samaria, dat sinds 1965 niet meer wordt bewoond. Tussen de huisjes en ruïnes wandelen de Kri-Kri’s ook vandaag de dag soms nog rond.
Op sommige plaatsen zijn de wanden 500 meter hoog, terwijl op het smalste punt de wanden slechts vier meter uit elkaar liggen. Het smalste punt wordt ook wel de IJzeren Poort genoemd (in het Grieks ‘Sideroportes’). Het begin van de kloof bevindt zich op 1250 meter hoogte, in de buurt van het dorp Omalos. De Samariakloof komt uit in de Libische Zee, bij het plaatsje Agia Roumeli.